Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Vieraskirja  [ Kirjoita ]

Nimi: Pinsse

14.10.2014 11:26
Odotin hermostuneena bussia pysäkillä. Minua jännitti, sillä siitä oli pitkä aika kun viimeksi kävin Blackhoofsin tallilla. Olimme olleet Julian kanssa erittäin hyviä ystäviä. Eniten jännitti miten Julia suhtautuisi tulooni. Vihdoin viimein bussi kaarsi mutkan takaa pysäkille. Bussin ovet liukuivat auki ja astuin sisään lämpimään bussiin. Ojensin bussikorttini kuskille.
Menin aivan bussin perälle istumaan. Kaivoin kännykkäni repusta ja selailin viestejä ja sosiaalisia medioitani kaikessa rauhassa.
Astuin sisään tallin ovista vatsa perhosia täynnä. Kuulin oikealta puoleltani tutun hirnahduksen. Huomasin seisovani aivan Spiucyn karsinan vieressä. "Spicy!" huudahdin onnesta soikeana. Avasin Spicyn karsinan oven ja kapsahdin tämän kaulaan. Siinä minä nyt vihdoin seisoin rakkaan Spicyni luona. "Minulla oli hirveä ikävä sinua, Spicy." sain sanotuksi. "Kas hei Pinsse!" sanoi tuttu ääni selkäni takaa. Käännyin ympäri ja huomasin Julian seisovan karsinan ovella. "Ai moi Julia." sanoin hymyillen. Spicy tuuppasi minua päällään hellästi huomiota hakien. Naurahdin onnellisena ja aloin rapsuttaa Spicyä. Se hörisi tyytyväisenä. "Se muistaa minut viälä." sanoin Julialle. "Totta kai se muistaa! Olit maailman tärkein asia sille. Se oli viikon syömättä kun sinua ei kuulunut. Meinasin jo harkita sen lopettamista, mutta eräällä hyvällä ystävälläni oli ratkaisu tähänkin pulmaan. Ja siinä se nyt on taas täysin terveenä." Julia sanoi. "En tiennytkään olevani sille niin tärkeä." sanoin ihmetellen. "Mutta nyt lupaan olla kanssasi aina" kuiskasin Spicyn korvaan. "Julia hei! Voisimko ratsastaa Spicyllä?" kysäisin. "Ratsasta ihmeessä." Julia sanoi. Käväisin äkkiä hakemassa Spicyn varusteet ja harjat. Suin Spicyn nopeasti ja laitoin sille varusteet. Se vain seisoi tyytyväisenä. Laitoin kypärän päähän ja lähdin kohti kenttää Spicyn kanssa. Jos vatsani ei aikaisemmin ollut jo täynnä perhosia niin nyt se ainakin oli.
Kapusin Spicyn selkään ja lähdimme kävelemään ympäri kenttää. Huomasin Julian tulleen kentän laidalle katsomaan. Olin aivan paniikissa ja jännittynyt. Toivottavasti kaikki sujuisi hyvin.

Jatkuu;)

Vastaus:

Jatkutarinan aluksi tarina oli hyvän pituinen :) muutaman kirjoitusvirheen löysin, mutta ei se mitään haitannut. Tarinaasi oli helppo kuvitella olevansa itsekin aidosti menossa mukana ;) ja sitten vielä: sulla on tosi hyvä taito kirjoittaa tarinoita, pidä siitä kiinni :3 saat rahat toisen osan loppuun ;))

Nimi: Magic

05.10.2014 12:51
Astelin kohti reunimmaista karsinaa. Sieltä pilkisti kaunis, ruskea turpa. Uusi hoitsuni Duffy.
Pääsin sen karsinalle ja astuin sisään. Nojauduin sen kylkeen tuntien sen ihanan lämmön ja karvan. Se alkoi haluta taskujani. Keikatkin ja astuin vähän taakse päin.
"Hei Duffy. Iisisti nyt. Kyllä ne porkkanat sieltä tulee. "
Otin hevosen harhasta kiinni ja talutin sen käytävälle. Sujautin sen päähän riemun ja kiinnitin hevoseni käytävään. Aloin hakea katseellani harvoja. Löysin ämpärin yhdestä nurkasta ja otin sen mukaani. Pääsin takaisin hevosen luo ja silitän sen turpaa. Sitten otin kumisuan ja aloin reippain vedoin harjata sen turkkia. Hevonen nautti selvästi. Se vaihtoi vähän paikkaa ja sulki silmiään. Hymähdin ja vaihdoin vähän pehmeämmän harjan. Kun lika oli poissa otin käteeni kaviokoukun. Nostin Duffyn vasemman etujalat ja puhdistin sen tarkasti. Sama kolmelle muulle kaivolla. Viimeisen kohdalla hevonen vähän yritti karata, mutya antoi lopulta puhdistaa kavion.
"Hieno heppa Duffy," hyrisin tyytyväisenä. Hain Duffyn satulan ja asetin sen selkään huovan kanssa. Nyt tulisi hankala vaihe. Satulavyö. Annoin Duffylle porkkanan ja aloin kiristää vyötä. Heti tapahtuman huomattuaan hevonen alkoi "stepata" käytävällä ja heitteli päätään.
"Duffy! Nyt nätisti!" huudahdin ja sain lopulta taistelun jälkeen satulavyön kiristettyä. Hain kypärän päähäni ja vaihdoin riimin suitsiin. Sitten alkoi ollakin valmista. Talutin hevosen ulos ja nousin sen selkään jalustimilta.

"No nyt mennään. Taitaa olla maastolenkin aika, vai mitä?"
Hevonen hörähtää. Annoin pohjustaa ja lähdimme liikkeelle keinumaan käyntiin. Kävelimme kohti melko suosittua maastopolkua. Kannustin Duffyn raviin. Kenevnsin sen selässä ja haistellen ilman kastetta ratsastimme eteenpäin.

Kannustin jo laukkaan. Haaveilin nelistä. Ehkä uskaltaisin tänään jo kokeilla...
Hölläsin vähän ohjia ja kannustin laukkaan. Katselin tien reunoilla olevia, punakeltaisia vaahteroita. Ne olivat hyvin kauniita. Mieleeni muistuivat eiliset ratsastuksen täällä. Olin tutustunut Duffyyn ja ollut sen kanssa koko päivän. Se oli niin ihanaa! Ja nyt tuo hevonen laukkasi allani harja hulmuten.

Tunsin olevani valmis neliön. Vedin henkeä ja otin hyvän asennon keventäessäni.
Kannustin Duffyä ja annoin sille ikään kuin luvan mennä nopeasti. Ensin se kiihdytti kiitolaukkaan. Se tuntui ihmeelliseltä, mutta jännitin vähän turhan paljon. Sitten se ymmärsi ja rentoutti neliin. Hevonen loikki ja nelisti eteenpäin. Kuin vapautunut lintu!
Kiljaisin riemusta ja painautunut hieman alemmas. En enää keventänyt niin paljoa,

Kaikki hieno loppuu ja ol aika palata tallille. Kevenisi raviin ja käänsin Duffyn kohti tallia. Rahasumma aika lähelle, kunnes kevensin käyntiin ja annoin hevosen rauhoittua. Keinuen saavuimme pihaan ja hyppäsin alas. Käveleminen tuntui vähän oudolta pitkän ratsastuksen jälkeen. Kiinnitin hevosen ja hain kumisuan, pehmeän harjan ja kaiviokoukun. Otin satulan pois ja vein sen paikalleen, jonka jälkeen aloin sukkia ystäväni karvaa. Se huohotti vähän ja sen hengitys näkyi viileässä ilmassa. Vaihdoin pehmeämmän harjan ja harjauksen ollessa valmis, puhdistin vielä kaviot. Ilman mitään kiirettä vein harjat paikalleen ja sitten vein hevosen takaisin karsinaansa. Se kolisteli siellä hetken ja annoin sille pari porkkanaa.
"Olet hyvä hevonen, Duffy. Nähdään huomenna."

// Oli pakko kirjoittaa ettei jää vaivaamaan. Lyhyt tosin tuli..."

Vastaus:

Noniiin :)
Pituutta oli ihan kivasti ekalta tarinalta. Kirjoitusvirheitä löysin muutamia, mutta ei se haitannut;) sinulla on hyvä kirjoitustyyl, vaikkakin pari kertaa menivät preesns ja imperfekti sekaisin (harjasin, harjaan..) mutta ei se mitään :)
saat 18ve :)

Nimi: Pinde
Kotisivut: http://pinssentalli.suntuubi.com/

12.03.2014 19:19
Kävelin reippain askelin kohti tallia. Avasin tallin oven ja nenän edessäni seisoi Spicy joka oli karannut karsinasta. Tartuin sitä harjasta ja lähdin etsimään sen karsinaa. Se löytyikin helposti sillä se oli ainoa karsina jonka ovi oli auki.
-Meneppäs takaisin karsinaasi karkulainen,sanoin sille. Spicy hörähti ja yritti näykkäistä minua. Mutta olin varautunut siihen.
-Mitäs täällä tapahtuu? Julia kysyi. Hän oli kai kuullut meteliä tallikäytävältä.
-Spicy se vaan oli karannut karsinasta,sanoin.
-Vaikutat oikein pätevältä hoitajalta, hän sanoi samalla kun mittasi minua katseellaan. Julia lähti takaisin toimistoon. Otin riimun ja laitoin sen Spicyn päähän se kyllä yritti näykkäistä mutta ei onnistunut. Sidoin Spicyn kiinni tallikäytävälle. Otin harjapakista kumisuan ja aloitin harjaamisen. Spicy nosteli jalkojaan levottomana. Se tiesi joutuvansa tunnille. Otin pehmeän harjan ja harjasin sen läpikotaisin. Sitten oli kavioiden vuoro. Otin kaviokoukun ja nostin sen jalkaa. Se onnistui yllättävän hyvin. Se ei näykkäissyt minua kertaakaan kun otin sen kavioita. Nostin pääni ja katsoin Spicyä ja huomasin että se pureskeli riimunaruja. Se yritti epätoivoisesti karata jottei joutuisi tunnille. Tartuin sitä harjasta ja sanoin että tuollainen pelleily saa riittää. Se ei oikein tykännyt siitä ja kun kännyin ja pengoin harjapakkia se iski hampaansa takalistooni.
Ai juma! huusin se teki kipeää. Muut hevoset katsoivat minua ja Spicyä kummastuneina.
Lähdin hakemaan Spicyn tarvikkeita satulahuoneesta. Otin satulan käsivarsilleni ja suitset käteen.
-Nämä täytyy kyllä pestä tunnin jälkeen, ajattelin ääneen. Kun palasin huomasin onnekseni että Spicy seisoi kiltisti paikallaan. Nostin satulan sen selkään ja se käänsi päätään ja yritti näykkäistä minua. Kiristin satukavyön. Kun laitoin häntäremmiä se nosteli taka jalkojaan.
Kun vihdoin viimei olin saanut Spicyn kuntoon lähdin taluttamaan sitä kohti kenttää. Päästyäni kentälle laitoin ohjat kaulalle, laskin jalustimet ja kiristin satulavyön. Spicy steppasi paikallaan kun yritin nousta satulaan. Olin saanut vasta toisen jalan laitettua jalustimeen ja olin juuri nousemassa selkään kun se lähti laukkaamaan. Raahauduin maata pitkin toinen jalka jalustimessa Spicyn perässä. Kun se pysähtyi en yhtään aikaillut vaan vedin jalkani pois jalustimesta ja nousin pystyyn. Tartuin Spicyn ohjista ja kokeilin uudestaan. Se sujui paremmin. Istuin tyytyväisenä satulassa.
-Olet sinä aikamoinen tapaus Spicy. Tiesitkös sitä? sanoin. Spicy hörähti minulle vastaukseksi. Puristin hieman pohkeitani ja Spicy lähti reippaaseen käyntiin. Annoin sen aluksi mennä pitkillä ohjilla. Menimme pari kierrosta käyntiä ja sitten aloin ravaaman sen kanssa. Hyvällä ohjastuntumalla ravasin sen kanssa voltteja ja ympyröitä. Siirsin sen takaisin käyntiin ja annoin avut pohkeenväistöä varten. Se liikkui hienosti. Nostin taas ravin. Teimme ravissa kaikenlaisia kuvioita kuten koko rata leikkaa ja muita. Annoin pohkeita ja se lähti keinuvaan laukkaan. Tein muutaman laukka ympyrän ennen kuin annoin sen mennä käyntiä. Taputin sitä kaulalle. Se meni oikein hienosti.
-Mitäs sanoisit jos mentäisiin loppu tunniksi maastoon? kysyin siltä.
Kuljimme pitkin kiemuraista maastopolkua. Lähdimme ravaamaan suoraa eteenpäin. Muistaakseni pian tulidi kaatunut puunrunko. Ja siellähän se oli. Nostin laukan ja lähestyimme estettä. Spicy ponnisti ja me liidimme kauniisti esteen yli. Siirsin Spicyn takaisin raviin. Ravasimme maastossa rauhassa. Pidätin sen ohjista jotta se siirtyisi takaisin käyntiin. Pian olimmekin jo tallipihalla. Tulin alas selästä ja vei Spicyn talliin. Sidoin sen taas kiinni käytävälle. Otin siltä varusteet pois ja aloin harjaamaan sitä. Kun olin saanut sen hoidettua päästin sen laitumelle temmeltämään muiden kanssa. Itse menin pesemään Spicyn varusteita.
Loppu:)

Vastaus:

Kiva tarina, pituutta ehkä kaipaisin kuitenkin hieman lisää
Saat: 20ve:)

Nimi: Merja
Kotisivut: http://ponikalliontalli.suntuubi.com/?cat=13&lang=fi&id=1&lang=fi

06.03.2014 13:23
Tervetuloa Ponikallion järjestämiin kouluratsastuskilpailuihin 30. maaliskuuta klo. 9.00 alkaen.

Nimi: Talitintti
Kotisivut: http://sinttulantalli.suntuubi.com/

03.02.2014 17:46
Haluatko alkaa Y-työhön mun kanssa?:)

Nimi: Eliza

04.01.2014 20:46
Oli kulunut paljon aikaa, kun viimeksi olin käynyt hoitamassa Gessiä. Oli joulut ja uudenvuodet ja elämässä kaikenlaista myllerrystä. Nyt elämä oli edes vähän järjestyksessä ja pystyin keskittymään Gessin hoitamiseen.
Vaikka alkoi olla jo ilta, päätin kuitenkin lähteä tallille liikuttamaan Gessin. Olin päättänyt juoksuttaa ruunan.
Vaikka lämpötila oli nollassa, niin aiemmin kaupassa käytyäni oli ollut hieman kylmä. Pakko minun oli siis laittaa kulahtaneiden ratsastushousujen alle välihousut. Vaikka normaalisti laitoin ne vasta sitten, kun oli -5 astetta. Kuitenkin, laitoin välihousut ja puin muuten päälleni, vielä kengät, takki, heijastimet, lapaset ja lähdin kävelemään kohti tallia.

Tallille saapuessani menin satulahuoneeseen ja laitoin heijastimet kaappiini, niin ne eivät olisi sitten juoksuttaessa tiellä. Otin kaapistani kypärän ja suljin kaapin. Kävin hakemassa harjat ja menin harjaamaan Gessiä.

Gessi tuijotti minua hölmistyneenä, kuin ei tietäisi, kuka olen. No, olihan siitä tosiaan aikaa, kun olin tallilla viimeksi käynyt. Annoin Gessin haistaa minua ja laitoin sitten ruunan kiinni karsinaan.
Aloin harjata hevosta aluksi pölyharjalla. Ensin vasen puoli, sitten oikea. Vaihdoin pölärin pehmeään harjaan ja harjasin ruunan läpi sillä. Vaihdoin vielä harjan kaviokoukkuun ja puhdistin kärsivällisesti kaviot, vaikka se ei helppoa ollutkaan. Vein harjat satulahuoneeseen ja otin juoksutusvarusteet sekä Gessin suitset mukaan ja palasin karsinalle.

Laitoin Gessille sen omat suitset, joista olin ottanut ohjat pois. Tämän jälkeen nostin juoksutusvyön ruunan selkään ja laitoin vyön kiinni. Heitin sivuohjat olkapäälleni, laitoin kypärän päähän, liina kiinni kuolaimeen, juoksutusraippa mukaan ja menimme maneesiin.

Maneesissa tein viimeiset asiat. Laitoin sivuohjat kiinni juoksutusvyöhön. Säädin niitä mielestäni sopiviksi ja sitten ne kuolaimeen kiinni. Lopuksi vielä pujotin liinan niskahihnan vierestä, jotta paine olisi tasainen. Ja ohjasin Gessin ympyrälle.
Jätin juoksutusraipan vielä hetkeksi maahan viereeni. Nimittäin aina kun juoksutin hevosta, minun piti juoksuttaa ensin muutama kierros ilman raippaa ja sitten vasta ottaa raippa. En ikinä osannut suoraan juoksuttaa jo heti alussa raippa kädessä.
Kolmen kierroksen jälkeen otin juoksutusraipan käteeni ja annoin Gessin jatkaa vielä kävelemistä jonkin aikaa.
Seuraavaksi patistin ruunan raviin. Sanoin "ravi" ja maiskautin ja niin Gess lähti ravaamaan nätisti ja muodossa, kun oli sivuohjatkin. Gess ravasi sopivaa vauhtia minun ympäri ja uudestaan ympäri. Ravuutin Gessiä jonkin aikaa ja annoin sen sitten kävellä välillä. Patistin hevosen uudestaan raviin ja nyt Gess ravasi pidempään. Päätin nostattaa ruunalla laukan. Maiskautin ja sanoin "laukka", mutta mitään ei tapahtunut vaan hevonen lähti kovempaan raviin. Sanoin uudestaan "laukka" ja heilautin raipalla, ja ruuna nosti laukan. Kehuin äänellä.
Hetken laukan jälkeen siirsin hevosen käyntiin ja vaihdoimme suunnan. Annoin Gessin taas kävellä. Sitten raviin ja laukkaan. Laukan ja hetken kävelyn jälkeen ravuutin vielä hetken Gessiä ja sen jälkeen lähdimmekin hiljalleen takaisin talliin. Ennen talliin menemistä irrotin kuitenkin sivuohjat. Ensin ohja irti kuolaimesta ja sitten vasta vyöstä. Tämä järjestys oli opetettu.

Julia oli jakamassa hevosille iltaruokia ja Gessillä olikin jo ruuat karsinassa, heinät, kaurat ja kivennäiset.
Talutin ruunan karsinaansa, mutta en antanut sen alkaa vielä syödä, koska ruunalla oli suitset.
Otinkin ensiksi suitset pois, jotta Gess pääsisi syömään. Otin sitten myös juoksutusvyön pois ja vein kaikki vermeet ja kypäräni satulahuoneeseen. Palasin harjaamaan Gessin.

Harjasin Gessin pehmeällä harjalla ja katsoin kaviot, mutta ne olivat puhtaat. Kävin vielä hakemassa Gessille kaksi leivänpalaa ja laitoin ne ruunan kuppiin. Taputin vielä hevosta ja poistuin karsinasta.

Menin vielä satulahuoneeseen. Otin ohjat naulakosta ja kiinnitin ne Gessin suitsiin. Pyyhkäisin suitsia hieman vanhalla pyyhkeellä. Jotenkin minulla oli sellainen olo, että jotain oleellista jäi tekemättä, mutta en tiennyt mitä. No, ehkä se ei ollut niin tärkeää.
Hain kaapistani heijastimet ja laitoin ne takkiini, ja lähdin sitten kävelemään kotiin.

Vastaus:

Kiva ja sopivan mittainen tarina. Ymmärrän kyllä kun et ole ehtinyt hoitaa:) Saat: 30ve

Nimi: Eliza
Kotisivut: http://4kaviota.suntuubi.com/

24.11.2013 19:04
Estetunti

Olin varannut tunnin täksi päiväksi, eli sunnuntaiksi.
Siivosin hamsterin häkin ja söin ennen lähtöäni, niin ei heti ainakaan tulisi kauhea nälkä.
Heitin tallikamppeet ylleni ja lähdin kävelemään tallille.

Kun astuin ovesta ulko-ovesta ulos, käveltyäni muutaman askeleen meinasin heittää jo lipat. Eli siis meinasin kaatua. Ulkona oli siis liukasta ja pakkastakin oli reilut kuusi astetta. Yöllä oli satanut lunta, joten oli tosi kiva, kun alla oli jäätä ja lunta päällä, niin ei oikein tiennyt, missä kohti jäätä oli ja piti kävellä varovasti.
Loppujen lopuksi, saavuttuani tallin pihaan, olin meinannut kaatua kolme kertaa. Kaatuminen oli ollut kyllä lähellä. Nopeasti, mutta varovaisesti kävelin tallin ovesta sisään ja pystyin huokaisemaan vasta tallissa.

Huomasin heti, että tallissa oli vieras ihminen. Siis minulle vieras, ehkä uusi hoitaja, ajattelin itsekseni.
-Moi, sanoin tytölle, joka oli käytävällä harjaamassa Moonaa.
-Hei, sain vastauksen.
Päätin mennä hetkeksi juttelemaan tämän tytön kanssa.
-Oletko uusi hoitaja täällä? Kysyin hymyillen.
-Aloitin täällä hoitajana vähän aikaa sitten. Olen Pinde. Ja hoidan siis Moonaa.
-Kiva juttu, että tänne saatiin lisää hoitajia. Olen Eliza, 20-vuotias, hoidan Gessiä. Ja olen ollut täällä jo noin kaksi kuukautta. Julia pitää minulle tänään estetunnin, ne ovatkin ensimmäiset esteet Gessin kanssa.
-Hmm, jännittääkö? Pinde kysyi.
-No, ei oikeastaan. Mutta menen nyt laittamaan Gessiä kuntoon. Nähdään.
-Moikka.

Menin käymään ihan ensimmäiseksi toimistossa.
-Moi. Olisiko kohta aikaa pitää meille se estetunti?
-Joo, käyhän se. Nähdäänkö maneesissa klo 19?
-Onnistuu.

Kävelin satulahuoneeseen ja aukaisin kaappini. Otin kaapistani vanhat chapsini ja aloin pujottaa niitä jalkaani ja vedin vetoketjun kiinni. Laitoin myös chapsien nepparit kiinni ja otin kypäräni. Etsin hyllystä harjat ja vein ne Gessin karsinalle. Palasin vielä hakemaan suitset ja satulan ja vein ne myös Gessin karsinalle ja aloin touhuta Gessin kanssa.

Gessillä oli loimi, joten otin ensin loimen pois ja taittelin sen ja laitoin loimitelineeseen. Otin korista harjan ja aloin harjata ruunaa. Gess värisi kun harjasin sitä. Harjasin hieman kovemmin ja ruuna seisoi sitten kiltisti paikallaan. Otin kaviokoukun ja aloin puhdistaa kavioita. Gessi yritti taas näykkäistä minua, joten puhdistin ensin aina takajalan kavion ja puhdistaessani etujalan kaviota olin sivuttain, jotta näkisin, jos ruuna yrittäisi näykkäistä minua. Laskin kaviokoukun koriin ja aloin laittaa Gessille pinteleitä etujalkoihin. En ollut saanut ohjeita, että ruunalle olisi pitänyt laittaa suojat takasiin, joten laitoin vain pintelit etusiin, niin kuin estetunnille piti laittaa aina etujalkoihin jännesuojat tai pintelit. Ja koska jännesuojia ei vielä ollut tallikaupassa, olin ostanut pintelit ja patjat ja laitoin ne etusiin.
Pintelit oli melko nopsasti kääritty Gessin etujalkoihin ja seuraavaksi alkoi varusteiden laitto. Laitoin varusteet Gessille ja aloin laittaa kypärää päähän. Pyyhkäisin hieman hiuksia tieltä ja painoin kypärän päähän. Laitoin hanskat käteen, otin ohjat kaulalta ja lähdin taluttamaan Gessiä maneesiin.

Julia ei ollut vielä maneesissa, joten jätin maneesin ovet hieman raolleen ja aloin valmistautua selkäännoussuun.
Talutin Gessin kaartoon ja laitoin ohjat hevosen kaulalle. Aloin kiristää satulavyötä ja Gessi yritti näykkäistä minua, taas vaihteeksi. Käänsin ruunan turvan poispäin minusta ja ruuna alkoi kalisutella kuolaimia. Kiristin satulavyön reikä reiältä ja laskin jalustimet. Lyhensin jalustimia parilla reiällä ja talutin Gessin jakkaran luokse, jolta ratsauduin. Lähdimme sitten kävelemään vasempaan kierrokseen.
Julia tuli maneesiin ja sanoi, että hyvä, kun lähdimme jo menemään alkukäyntejä. Samalla hän alkoi laittaa puomeja ja estetolppia. Julia kantoi kuusi tolppaa pituushalkaisijalle ja myöskin kuusi puomia, jotka hän asetteli tolppien väliin tasaisin välimatkoin.
-Ota vain ohjat tuntumalle ja aletaan tulla ensiksi käynnissä muutaman kerran nämä puomit. Ihan perusistunnassa.
-Hyvä. Tule kerta vielä perusistunnassa ja sen jälkeen kevyessä istunnassa.
-Kevyt istunta, noin niin kuin asento on ok. Hyvin myötäät jo nyt. Seuraavaksi puomit ravissa ja puomeille kevyt istunta.
Aloin patistaa Gessiä raviin, joka lähti hieman laiskasti ja laiskaan raviin. Nousin puomeille kevyeen istuntaan.
-Ja pohkeita ennen puomeja. Mites se Gessi tulee nyt noin laiskasti.
Puomit hieman kolisivat kun Gess ei nostanut jalkojaan kunnolla.
-Siellä jo kunnon reipas ravi. Pamauta oikein niillä jaloilla. Noin, nyt on hyvä vauhti.
Gessi piti nyt vauhdin yllä ja menimme puomilinjan ja muutenkin reippaasti ja pysyin taas hyvin Gessin selässä, vaikka se otti kunnon isoja askeleita puomien yli. Sain jäädä hetkeksi ravaamaan kevyttä ravia uralle ja tehdä ympyröitä. Sain sitten jäädä kävelemään ja vaihtaa suunnan. Sillä välin Julia nosti katsomopäätyyn puomit ristikoksi.
-Sitten tullaan katsomopäädystä tämä ristikko. Esteelle tietenkin kevyt istunta ja jos Gessi nostaa laukan ennen estettä, niin hyvä, mutta jos ei, niin laukannosto viimeistään ristikon jälkeen.
Lähdimme ravaamaan, tällä kertaa jo reippaasti ja käänsin Gessin esteelle. Nousin kevyeen istuntaan ja hyppäsimme ristikon. Gess nosti laukan puomeilla ja jatkoimme hetken laukassa ja siirryimme raviin. Tulimme ristikon uudestaan.
Julia nosti seuraavatkin puomit ristikoksi ja sitten hyppäsimme ne kaksi estettä. Viimeisetkin puomit hypättiin ja jäimme kävelemään.
Vaihdoimme suunnan ja hyppäsimme esteet vielä toisesta päädystä katsomopäätyä kohti. Julia laittoi ensimmäisen esteen ristikoksi ja loput kaksi pystyksi. Ne olivat noin 40 cm.
Saimme ohjeeksi tulla esteet laukassa muutaman kerran. Hyppäsimme esteet ja Gess hyppäsi todella taitavasti ja varmasti. Puomit eivät kolisseet enää yhtään ja ruuna hyppäsi tasaisesti. Gessillä oli mukava hypätä.
-Gess tykkää esteistä. Ehkä se ei vain viitsinyt tunnin alussa nostella jalkojaan kunnolla pelkillä puomeilla. Nostan hieman tuota viimeistä estettä, tulkaa vielä pari kertaa.
Julia nosti viimeisen pystyn noin 50 cm ja hyppäsimme kaikki kolme estettä. Saimme ohjeeksi ravata hetken ja sitten loppukäynnit.
-Noniin, sehän meni ihan hyvin. Kevyt istunta on tosiaan hyvä, isompia esteitä ja sitä istuntaa esteillä voidaan vielä harjoitella. Mutta muuten meni hyvin.
Julia vei estetolpat ja puomit varastoon ja me Gessin kanssa vielä ravailimme hieman ja kävelimme lopuksi. Jalkauduin ja talutin Gessin talliin.

Otin varusteet pois ja vein ne jo satulahuoneeseen. Harjailin ruunaa hieman ja puhdistelin lumet pois Gessin kavioista. Otin loimitelineeltä fleeceloimen ja laitoin sen Gessille ja laitoin kaikki soljet kiinni. Menin satulahuoneeseen harjat mukanani.

Laitoin harjakorin hyllyyn ja menin kaapilleni. Laitoin kypärän kaappiin ja otin chapsit pois. Heitin nekin kaappiin ja suljin kaapin. Kävin antamassa Gessille pari leipäpalaa ja lähdin kävelemään kotiin ja mietin, kaatuisinko kertaakaan, liukastelisin kuitenkin.

Vastaus:

Hyvä tarina. Saat: 39ve

Nimi: Eliza

21.11.2013 14:14
Puomeja

Tulin illasta tallille ja tuumin mielessäni, että alkaisimme Gessin kanssa harjoitella tulevia kisoja varten. Kun olin ilmoittanut meidät kisoihin, näin alkuun pieniin luokkiin, mutta kuitenkin.

Menin katsomaan suoraan tallille päästyäni, oliko maneesi vapaa. Viheltelin joka tapauksessa ennen kuin avasin maneesin ovet ja vielä kun astuin sisään maneesiin. Näin maneesissa olevat ratsukot tietäisivät, että joku on tulossa eikä hevoset säikkyisivät ainakaan niin helposti. Siis mikäli maneesissa joku oli.
Maneesissa olikin tunti menossa. Menin hetkeksi katsomaan tuntia.
-Hei Eliza, sanoi tallin omistaja Julia.
-Moi, tervehdin takaisin.
Julia ei ehtinyt sen enempää rupatella, vaan jatkoi tunnin pitämistä.
Meneillään oleva tunti taisi olla alkeisryhmä tai jatkokurssi, sillä tuntilaiset opettelivat kevyttä istuntaa maapuomeilla. Tunnilla hevosista olivat Snobby, Hani, Pepe ja Duffy.
-Sitten tullaan ravissa ja ennen ensimmäistä puomia nouskaa kevyeen istuntaan. Tarvittaessa voitte ottaa harjasta kiinni, se ei haittaa mitään. Ja yrittäkää pysyä kevyessä istunnassa koko puomilinjan ajan. Ja sitten voitte siirtyä kevyeen raviin.
-Ja Snobbykin tulee ravissa. Topakkana vain käsket.
-Hyvä.
-Ja myös puomit ravissa.
-No vaikka käynnissä, mutta älä anna sen ponin kiertää puomeja, muuten se ei mene niistä koko tunnin aikana kertaakaan.
-Eliza, menetkö hetkeksi taluttamaan Snobbya.
Ponkaisin alas katsomosta ja nappasin riimunnarun mukaani. Kävelin maneesin keskelle ja kiinnitin narun Snobby-ponin kuolainrenkaaseen.
-Menkää Snobbyn kanssa vaikka kerran ne puomit käynnissä ja kevyt istunta. Sitten raviin.
Lähdin taluttamaan ponia puomien yli, joka yllättäen seurasi minua kiltisti ja neuvoin ponin ratsastajaa nousemaan kevyeen istuntaan ja ottamaan harjasta kiinni.
-Hyvä Snobbylla. Ja sitten kevyeen raviin.
Koko tunti menikin Snobbya taluttaessa ja käynti- ja ravipätkillä ja kevyttä istuntaa harjoitellessa. Sain lähteä taluttajan hommasta.
-Jättäisitkö puomit maneesiin, menemme niitä Gessin kanssa, huikkasin vielä Julialle, ennen kuin poistuin maneesista vihellellen ja kävelin talliin.

Gess odotteli karsinassaan ja nosti heti päänsä ylös nähdessään minut.
-Hei kaveri, mitä kuuluu? Höpöttelin Gessille.
Hain Gessin harjat ja aloin laittaa ruunaa kiinni karsinaan. Gess töytäisi minua turvalla enkä meinannut saada pujotettua riimua ruunan päähän. Sain riimun hetken päästä ruunalle ja laitoin Gessin kiinni. Samalla laitoin merkille, että karsina oli kyllä siivottu, mutta karsinassa oli muutama lantakikkare. Kävin hakemassa talikon ja poimin kikkareet pois ja vein ne lantalaan. Palasin Gessin luokse ja aloin harjata hevosta. Harjattuani ruunan puhdistin kaviot ja menin viemään harjoja satulahuoneeseen, kun samassa tallin ovi avautui ja tuntilaiset taluttivat hevoset talliin.
Hevoset viestiin omiin karsinoihinsa ja alkoi tunnin jälkeinen hevosten hoito. Myös Julia tuli hetken päästä tuntilaisten perässä talliin.
Menin nyt itse sinne satulahuoneeseen viemään Gessin harjapakkia ja hakemaan tämän varusteita. Nostin satulan käsivarsilleni, otin myös suitset ja menin Gessin karsinalle. Olin juuri laittamassa suitsia hetkeksi koukkuun, kun tunsin, että joku vetää minua hihasta. Katsahdin viereeni ja tunnistin tytön Snobbyn ratsastajaksi, jota olin taluttanut tunnilla. Ujosti tyttö kysyi minulta:
-Voitko tulla auttamaan, Snobby näykkäisi.
-Tottakai. Aukaisin satulatelineen ja nostin satulan siihen. Sitten lähdin auttamaan.

Snobbylla oli vielä kaikki varusteet. Otimme suitset pois. Laitoin sitten ponille riimun ja narun ja pidin ponia kiinni, kun sen ratsastaja otti satulankin pois ja vei ne satulahuoneeseen. Pitelin ponia vielä kiinni, jotta ratsastaja saisi harjata Snobbyn rauhassa ja puhdistaa kaviot. Kun Snobby oli saatu hoidettua, ratsastaja taputti vielä ponia ja suljimme karsinan oven poistuessamme karsinasta. Menin takaisin Gessin karsinalle laittamaan ruunaa valmiiksi.
Nostin satulan telineeltä ja taitoin telineen seinää päin. Menin karsinaan ja nostin satulan Gessin selkään. Satuloin ja suitsin ruunan ja pääsimme viimeinkin lähtemään maneesiin.

Aloin kiristää aivan ensiksi satulavyötä. Gess pullisteli ja lopuksi näykkäisi, joka meni läheltä, mutta ei osunut. Mittailin jalustimia ja ratsauduin. Lähtiessämme kävelemään muistin, että olisi ehkä pitänyt siirtää puomeja ja katsahdin puomeihin. Ne olivatkin itse asiassa juuri hyvällä kohdalla ja sopivat etäisyydet, joten jatkoimme rauhassa alkukäyntejä.
Hyvän aikaa olimme kävelleet pitkin ohjin ja keräsinkin sitten ohjat tuntumalle. Ennen alkuraveja teimme muutaman pysähdyksen, jotka sujuivat ihan hienosti, joten siirryimme harjoitusravin kautta kevyeen raviin. Muutaman kerran ravattuamme maneesin ympäri ja muutaman ympyrän jälkeen aloimme jo ratsastaa puomien yli. Puristin hieman pohkeilla Gessiä reippaampaan raviin ja tämähän suorastaan singahti eteenpäin. Jatkoin koko ajan keventämistä ja mennessämme puomien yli Gessi otti pitkiä askeleita ja horjuin hieman keventäessäni ruunan selässä. Puomien jälkeen huokaisin äänekkäästi. Enpä ollut tottunut ihan noin isoihin askeleisiin puomeilla. Gessi taisikin olla hyvä estehevonen.
Teimme ympyrän ja jatkoimme uraa pitkin. Kun tulimme uudelleen puomeille, osasin varautua taas isoihin askeleisiin ja puomit menivätkin jo paremmin. Jatkoimme puomeilla ja nousinkin sitten puomeille muutaman kerran kevyeen istuntaan. Nyt puomit menivät helposti. Gess meni erittäin tasaisesti puomien yli ja ne oli helppo ratsastaa kevyessä istunnassa. Jäimme käyntiin ja vaihdoimme suunnan ja annoin Gessille hetkeksi pidempää ohjaa.
Otin ohjat takaisin tuntumalle ja lähdimme jälleen jatkamaan ravissa. Muutama kierros maneesin ympäri ilman puomeja ja sitten taas puomeille keventäen. Muutaman kierroksen jälkeen lyhyellä sivulla istuin harjoitusraviin ja nostimme laukan. Nousin kevyeen istuntaan ja ohjasin ruunan puomeille. Oi miten hienosti puomien yli mentiinkään, estekin olisi varmasti sujunut loistavasti. Jatkoimme ravissa ja laukannostoilla puomeille ja vaihdoimme vielä suunnan.
Nostimme laukkaa puomeille ja suorastaan liidimme puomien yli. Ne olivat menneet hienosti ja oli aika lopetella tältä päivältä. Jäimme käyntiin, annoin Gessille pitkät ohjat ja taputin ruunaa.
Loppukäyntien jälkeen jalkauduin ja vein Gessin talliin.

Nostin satulan pois selästä ja suitset pois ja vein ne satulahuoneeseen. Harjasin ja hoidin Gessin ja menin maneesiin nostamaan puomit telineisiin. Tuumin, että estetunti olisi mukava ja lähdin heti Julian juttusille ja varaamaan meille estetuntia.

Vastaus:

Hyvä ja sopivan pituinen tarina. Saat: 29ve

Nimi: Pinde

18.11.2013 19:35
Minua jännitti näkisin tänään ensimmäistä kertaa Moonan. Hyppäsin ulos bussista ja rynnistin talliin.
-Terve Moona! sanoin sille. Moona hörähti minulle. Kävin hakemassa Moonan harjapakin ja aloin hoitaa sitä.
-Aijon hoitaa sinut perusteellisesti ennen ratsastusta, sanoin.
Lähdimme kohti kenttää. Vatsani oli täynnä perhosia.
Kiristin satulavyön, laskin jalustimet ja nousin selkään. Menimme aluksi käyntiä uraa pitkin, sitten menimme loivaa kiemuraa ravissa ja pari ympyrää. Lopussa laukkasimme ja Moona meni kuin unelma. Se oli ihanaa.
Nousin alas selästä, löysäsin satulavyön ja nostin jalustimet. Lähdimme kohti tallia Moona oli ihana. Se meni täydellisesti.
-Olit aivan mahtava Moona! kehuin sitä. Harjasin Moonan ja lähdin pysäkille. Minä suorastaan pompin pysäkille olin niin onnellinen. Olin salaa mielessäni onnellinen, että Alice erotettiin.
Istuin pysäkillä, kunnes Julia soitti minulle.
-Tule äkkiä tallille minä tarvitsen apua eikä täällä ole ketään muuta.
Lähdin juoksemaan tallille. Onneksi pysäkki ei ollut kaukana tallista.
-Mitä nyt? kysyin Julialta päästyäni tallille.
-Olin viemässä Moonaa ja Bellaa laitumelle, kunnes yhtäkkiä metsästä rynnisti hirvi suoraa edestämme. Hevoset tietysti säikähtivät ja lähtivät täyttä laukkaa metsään. Me menemme nyt etsimään niitä ratsain. Ota sinä vaikka Gessi, Julia sanoi. Lähdin hakemaan Gessin kamppeita. Olin huolesta sekaisin. Toivottavasti Moona olisi kunnossa.
-Ne lähtivät tuonne päin, Julia sanoi ja osoitti metsään. Lähdimme etsimään niitä.
Olimme etsineet varmaan jo puolituntia, kunnes vihdoin löysimme ne vahingoittumatomina syömässä ruohoa.
Loppu:)

Vastaus:

Ihan kiva tarina:). Pituutta kaipaisin ehkä vielä hiukan lisää. Saat: 15ve

Nimi: Eliza

28.10.2013 19:49
Alkoi olla jo pimeä ja ilta alkoi tulla. Olin päättänyt, että olisi pakko käydä pitkästä aikaa tallilla katsomassa Gessiä. En ollut nimittäin hetkeen ehtinyt käymään, minulla oli elämässäni kaikennäköistä ja lisäksi minun oli pitänyt miettiä pääni puhki eräästä hyvin vaikeasta asiasta. Onneksi olin nyt, muutaman viikon jälkeen saanut asiaan jotain rotia ja se oli nyt melkolailla selvä. Päätin nyt unohtaa asian, ja oikeasti lähteä katsomaan Gessiä. Vaikka oli jo ilta ja pimeä, laitoin päälleni tallikamppeet ja lähdin pyörällä tallille.

Hevoset oli viety sisälle, niin kuin arvelinkin, kun oli jo ilta ja kumminkin yöksi oli luvattu myrskyä tai ainakin kovaa tuulta.
Talli oli hiljainen. Jotkut hevoset rouskuttelivat vielä heiniä ja Gessin turvasta roikkui heinää. Nyhtäsin sen tämän suusta ja annoin ruunalle, joka puhalsi lämmintä ilmaa käteeni.
-Hei Eliza, tallin omistaja tervehti huomatessaan minut.
-Moi. Päätin tulla katsomaan Gessiä, kun en ole aikoihin käynyt. Varmaan menemme maneesiin ratsastelemaan.
-Gess onkin kaivannut sinua. Jos menette maneesiin, niin Gess voi vähän säikkyä tuulta ja kolisevia maneesin ovia.
-Kiitos tiedosta, hymyilin naiselle.

Menin satulahuoneeseen hakemaan Gessin harjakoria. Minun piti ihan etsiä, että missä ruunan harjat oikein olivatkaan, kun en ollut tallilla käynyt. Hävetti ihan. Lupasin itselleni hiljaa mielessäni, että panostaisin nyt tähän hommaan ja kävisin useammin liikuttamassa Gessiä ja vaikkapa auttamassa Juliaa tallihommissa. Mutta yksi asia minua harmitti. Minua harmitti se, että taisin olla ainoa hoitaja tallilla. No mutta, en jäänyt rypemään itsesäälissä vaan lähdin viettämään aikaa Gessin kanssa ja painelin tämän karsinalle.

En laittanut ruunaa ollenkaan kiinni vaan otin korista pölyharjan ja menin harjaamaan ruunaa. No Gessihän alkoi tökkiä minua turvallaan tietenkin koko ajan eikä harjaamisesta meinannut tulla mitään.
Vaihdoin pölyharjan pehmeään harjaan ja harjasin hevosen vielä pehmeällä harjalla läpi ja vaihdoin harjan kaviokoukkuun. Puhdistin ensiksi takajalan kavion ja sitten etujalan. Nostaessani etujalan tunsin ruunan turvan selässäni. Ajattelin tämän näykkäisevän, joten vaihdoin asentoa niin, että olin sivuttain, näkisin koko ajan ruunan turvan. Niin no, tässä olisi ollut hyvä, kun olisin laittanut Gessin kiinni. Mutta menihän se näinkin.
Putsasin myös toisen puolen kaviot ja laitoin karsinan oven kiinni. Kävin viemässä jo harjakorin satulahuoneeseen ja lähdin käymään maneesissa.

Ulkona todella tuuli hieman, olihan se tietysti vähän inhottavaa. Menin maneesiin ja otin pari törppöä ja vein ne paikalleen. Ajattelin, että menemme tänään loivaa kiemuraa ja vein ne melkein keskelle ratsastusareenaa. Tämän jälkeen poistuin maneesista ja jätin ovet raolleen. Menin takaisin talliin.

Menin hakemaan Gessin varusteita, joita minun piti myös hetki etsiä. Ronttasin satulan ja suitset Gessin karsinalle. Laitoin suitset hetkeksi koukkuun roikkumaan ja menin satuloimaan ruunaa.
Herra oli vielä tässä vaiheessa tyyni kuin viilipytty. Mutta sitähän ei välttämättä kauaa kestäisi.
Nostin siis satulan ruunan selkään ja liu'utin sen oikealle kohdalleen. Satuin siinä sivussa huomaamaan, että jalustimet olivat melko lyhyet. Varmaankin joku lapsi oli siis ratsastanut Gessillä. Olin mielessäni tyytyväinen, että pienemmätkin voivat ratsastaa Gessillä ja hymyilin itsekseni. Laskin satulavyön varovasti alas ja laitoin sen kiinni. Gess tietenkin vähän näykkäisi, mutta toruin sitä. Otin suitset ja purin ne paketista. Tarjosin kuolaimia Gessille, mutta tämä vain nosti päänsä ylös. En meinannut saada suitsia millään laitettua ja ärähdin ruunalle. Sitten se nöyristyi ja antoi laitta suitset. Olin ottanut jo kypärän päähän ja menimme maneesiin.

Suljin maneesin ovet perässämme ja talutin Gessin kaartoon ja kiristin päättäväisesti vyön. Laskin jalustimet ja säädin niitä sopiviksi. Päätin säästää jalustinhihnoja, joten säädin jalustimet siihen korkeudelle, missä ajattelin niiden olevan sopivat ja talutin Gessin jakkaran luokse. Nousin jakkaralle ja ratsauduin. Jalustimet olivat ihan hyvät, joten lähdimme kävelemään uralle oikeaan kierrokseen pitkin ohjin.
Tai no, ohjat olivat hieman tuntumalla, jos Gess sattuisi vaikka säikähtämään.
Kävelimme uraa pitkin ja aloitimme tekemällä pysähdyksen kirjaimen kohdalle. Hyvinhän ruuna pysähtyi, siinä ei ollut ongelmaa. Jatkoimme vielä hetken käynnissä tehden muutaman voltin ja kävellen loivaa kiemuraa. Lähdimme jatkamaan aluksi harjoitusravissa ja sitten aloin keventämään. Jatkoimme tekemällä ravissa myös loivaa kiemuraa.
Loivan kiemuran tie meni mielestäni hyvin ja Gess kuunteli myös apuja hyvin. Ravatessamme pitkää sivua pitkin ulkoa kuului kolaus ja Gess säikähti sitä ja lähti laukkaan. Onneksi minulla on nopea reaktiokyky ja reagoin tilanteeseen välittömästi. Käänsin ruunan ympyrälle ja sitten käyntiin hetkeksi. Lähdimme kuitenkin kuluttua jälleen ravaamaan ja teimme loivaa kiemuraa. Kiemuran jälkeen aloin vähän asetella ruunaa, jotta tämä keskittyisi tähän hetkeen eikä kuuntelisi ulkoa tulevia ääniä.
Gess alkoikin keskittyö ihan kunnolla ja jatkoimme vielä kiemuraa ravissa. Siirryimme käyntiin ja annoin Gessille pidempää ohjaa ja taputin tätä kaulalle.
Noin 5-10 minuutin kuluttua otin ohjat kunnolla tuntumalle ja ravasimme pari kertaa kiemuran läpi. Aloimme tehdä laukkatehtävää. Se saattoi olla hieman haastava, mutta jos olisi liian vaikea, niin helpottaisin sitä sitten. Tulimme ravissa lyhyen sivun ja lyhyen sivun lopussa teimme laukannoston ja suuntasimme kiemuralle. Kiemuran keskellä, törppöjen välissä teimme laukanvaihdon muutaman raviaskeleen kautta. Loppujen lopuksi tehtävä onnistui melko hyvin, mikä oli mukavaa. Jäimme käyntiin ja vaihdoimme sitten suunnan.
Ravasimme loivaa kiemuraa ja aloimme tehdä laukkatehtävän myös vasemmassa kierroksessa. Laukkatehtävän jälkeen jäimme vielä ravaamaan ja teimme loivan kiemuran ja kiemuralta voltin vasemmalle. Lopuksi jäimme kävelemään.
Loppukäyntien jälkeen jalkauduin ja vein Gessin talliin.

Otin ruunalta satulan ja suitset pois ja vein ne satulahuoneeseen. Otin mukaani ruunan harjat ja harjasin Gessin huolellisesti pehmeällä harjalla. Tuumin samalla, että pitäisi huoltaa ruunan varusteet, mutta koska oli jo myöhä, tekisin sen joku muu päivä. Vein harjat paikoilleen ja autoin vielä Juliaa antamaan iltaruuat, ennen kuin lähdin kotiin.

Vastaus:

Hyvä ja pitkä tarina! Löysin kyllä yhden kirjoitusvirheen, mutta se ei tietenkään haittaa! Gessi meni aika hienosti:).
Saat: 35ve

Nimi: Eliza

06.10.2013 15:40
Olin tänään tehnyt hyvää ruokaa, katsonut telkkaria ja ollut koneella. Enpä juuri muuta ollutkaan tehnyt. Oli kyllä ollut tylsää pari kertaa päivän aikana. Katsoin ohjelmatiedoista, että illalla tulisi hauska leffa telkkarista. Koska minulla ei ollut sitä ennen juuri mitään järkevää tekemistä, päätin lähteä tallille.

Hevoset oli jo viety talliin, joten menin itsekin talliin. Olin ajatellut ratsastaa Gessin kanssa tänään. Hain jo valmiiksi Gessin harjat ja aloin laittaa ruunaa kiinni karsinaan.
-Moi Gess. Mitä kuuluu? Höpöttelin ruunalle iloisesti.
Laitoin tämän kiinni karsinaan ja aloin harjata Gessiä pehmeällä harjalla. Harjattuani toisen puolen alkoi Gessi kakkia. Keskeytin harjauksen, kävin hakemassa talikon ja poimin lantakikkareet ja vein lantalaan. Sitten palasin jatkamaan harjausta.
Harjasin toisenkin puolen ja vaihdoin pehmeän harjan pölyharjaan ja harjasin hevosen vielä sillä läpi. Sitten vaihdoin harjan kaviokoukkuun ja alkoi ehkä hankalin osuus. Aloin ensin puhdistaa vasenta takakaviota. Se meni oikein hyvin ja siirryin sitten etukavioon. Sitä Gess ei heti nostanutkaan. Nojatessani ruunaan tämä nojasi takaisin eikä puhdistuksesta olisi tullut mitään. Hetken päästä kuitenkin ruuna nosti kavion, mutta yritti vetää sitä pois. Pidin jalasta topakasti kiinni ja puhdistin kavion. Siirryin oikealle puolelle ja puhdistin ensin takakavion ja sitten etukavion. Gessin harjakorissa oli vain jännesuojat, joten oletin, että ne tarvitsee laittaa vain esteille. Tallin omistaja ei ollut ainakaan erikseen ilmoittanut, että ne olisi pitänyt laittaa koulutunnille. Joten en siis laittanut suojia vaan lähdin viemään harjakoria satulahuoneeseen ja hakemaan Gessin satulaa ja suitsia.

Nostin harjakorin hyllyyn muiden viereen ja aloin katsella, missä mahtanee olla Gessin. Löysin ne pienen etsimisen jälkeen ja otin suitset olalleni ja satulan käsivarsilleni. Lähdin viemään niitä ruunan karsinalle.

Taitoin satulatelineen auki ja nostin siihen satulan. Laitoin myös suitset hetkeksi koukkuun ja avasin ne, koska ne oli niputettu. Kävin hakemassa itselleni vielä kypärän ja toin sen karsinan edustalle.
Nappasin satulan telineestä ja taitoin sen seinään päin. Nostin satulan Gessin selkään. Ruuna käyttäytyi ihan moitteettomasti. Kuitenkin kun aloin laittaa satulavyötä kiinni, pyrki Gess näykkäisemään minua. Läpsäytin ruunaa lavoille ja laitoin satulavyön löysästi kiinni. Laitoin riimun Gessin kaulalle ja laitoin suitset. Laitoin poskihihnan, turparemmin ja alaturparemmin kiinni. Tässä välissä laitoin kypärän päähän ja otin ohjat ja riimun pois kaulalta, laitoin riimun koukkuun roikkumaan ja lähdin taluttamaan Gessiä kentälle.

Kentällä laitoin ohjat Gessin kaulalle ja aloin kiristää satulavyötä. Gess ei nähtävästi tykännyt ollenkaan satulavyön kiristyksestä, koska väänteli ja käänteli päätänsä ja näykki ilmaa. Reikä reiältä kiristin satulavyön tasaisesti molemmilta puolilta. Laskin jalustimet ja aloin mittailla niitä. Kun ne olivat suunnilleen hyvällä pituudella, ratsauduin ja tunnustelin vielä jalustimet. Toista jalustinta lyhensin hieman ja sitten lähdimme kävelemään vasempaan kierrokseen. Kävelimme ihan aluksi pitkin ohjin ja vapaata käyntiä. Gessi sai päättää näin aluksi tahdin, menipä se sitten laiskasti tai reippaasti, mutta kunhan käveli.
Aloin ottaa ohjia tuntumalle ja aloimme tehdä pysähdyksiä. Teimme pitkälle sivulle kaksi pysähdystä ja lyhyelle sivulle yksi pysähdys. Gess oli kuuliainen ja pysähtyi heti, kun vain pyysin. Heti, kun istuin painavammin satulaan, Gess alkoi hidastaa. Taputin ruunaa ja jatkoimme vielä hetken pysähdyksiä tehden. Tämän jälkeen kävelimme vielä muutaman minuutin ja aloimme tehdä päätyihin isot ympyrät. Lähdimme jatkamaan ensin harjoitusravissa ja sitten kevyessä ravissa. Jatkoimme tekemällä myös päätyihin ympyrät. Jätimme ympyrät pois ja jatkoimme kevyessä ravissa suoralla uralla. Ravasimme pitkän aikaa ja siirryimme käyntiin. Halusin kokeilla, kuinka Gess menee pohkeenväistöä, joten kokeilimme sitä. Käänsin ruunan pituushalkaisijalle, kun ruuna meni suoraan, lähdin väistättämään oikealle. Gess kuunteli hyvin kaikki avut ja lähti nätisti väistämään. Teimme muutaman väistön ja jatkoimme sitten hetken käynnissä ja sitten ravissa uralla.
Vaihdoimme ravissa suunnan tekemällä ympyrän ja jatkamalla kentän suunnilleen keskeltä oikeaan kierrokseen ja jatkoimme uraa seuraten. Ravasimme muutaman kerran kentän ympäri ja siirryimme käyntiin. Annoin tässä välissä Gessille pitkät ohjat ja annoin ruunan hieman hidastaa käyntiä.
Lopuksi vielä otin ohjat tuntumalle ja herättelin Gessiä. Ensin tarmokkaaseen käyntiin ja sitten raviin. Menimme pääty-ympyrälle ja aloimme tehdä laukannostoja. Tein puolipidätteen ja annoin laukka-avut. Laukka nousi kyllä, mutta väliin ehti tulla pieni pukki. Laukkasimme pari kolme kierrosta, siirryimme noin kierroksen ajaksi raviin ja teimme uuden noston.
Jäimme kävelemään, vaihdoimme suunnan ja melkein heti aloimme tehdä vielä vasempaan kierrokseen toisella pääty-ympyrällä muutaman laukannoston. Pari pukkia taas tuli, mutta muuten laukka ja nostot sujuivat hyvin. Jäimme lopuksi vielä ravaamaan uraa pitkin ja teimme muutamat ympyrät ja jäimme sitten käyntiin. Taputin Gessiä ja annoin tälle pitkät ohjat. Loppukäyntien jälkeen pysäytin Gessin keskelle kaartoon ja jalkauduin. Nostin jalustimet ylös, löysäsin satulavyön (jolloin Gess potkaisi takajalallaan) ja otin ohjat pois kaulalta. Sen jälkeen lähdimme talliin.

Vein Gessin karsinaansa ja otin varusteet pois. Laitoin karsinan oven kiinni ja vein varusteet satulahuoneeseen. Nostin satulan pidikkeeseen ja pesin kuolaimet. Pyyhkäisin suitsia ja niputin vielä suitset. Jätin kypärän jo satulahuoneeseen ja menin harjaamaan Gessin.

Nappasin korista pehmeän harjan ja menin harjaamaan hevosen. Tällä kertaa en laittanut ruunaa edes kiinni, laitoin vain karsinan ovea pienemmälle. Harjasin nopsaan ruunan läpi ja poistuin sitten karsinasta. Näin Julian, joka oli tullut talliin ruokkimaan hevoset. Nyt olisi niiden iltaruokien aika ja sain auttaa ruokien jaossa. Se olikin mielestäni mukavaa. Kävin viemässä harjakorin satulahuoneeseen ja palasin auttamaan Juliaa ruokinnassa. Kannoimme yhdessä hevosille heinät ja minä annoin niille kaurat ja kivennäiset. Ainoastaan Snobby sai pelkästään nyt heinät, koska oli niin pieni poni ja saisi aamulla sitten kaurat. Kun ruokinta oli hoidettu, lakaisin tallin käytävän ja lähdin kotiin.

Vastaus:

Todella hieno, ja pitkä tarina! En taaskaan löytänyt kirjoitusvirheitäkään. Saat: 32ve

Nimi: Eliza

03.10.2013 16:22
Pyöräilin iltapäivällä uudelle tallille. Tallin pihaan saavuttuani hyppäsin alas pyörän selästä ja vein pyöräni tallin nurkalle. Samalla näin hevosia, ne olivat tyytyväisennäköisinä tarhoissa ja katselivat tulijaa. Hevosia ei ollut tällä hetkellä kuin muutama, mutta hoitajiakaan ei juuri tainnut olla.

Kävelin talliin katselemaan paikkoja ja näinkin siellä tallin omistajan.
-Hei. Olen tallin omistaja Julia. Sinä olet kai Eliza?
-Kyllä olen. Ajattelin tulla nyt tutustumaan Gessiin.
-No niin, hieno juttu. Gessi ja muut hevoset ovat tarhassa. Tunnistat kyllä Gessin. Se on utelias ja varmaan jo odottaa portilla. Mukavia hetkiä!

Otin vielä Gessin karsinan ovesta riimun ja riimunnarun ja lähdin hakemaan ruunaa tarhasta.
Kuten Julia oli sanonut, Gessi oli jo portilla uteliaana katsomassa minua. Menin tarhaan ja pujotin riimun ruunalle. Gessin tarhakaverina oli Hani. Lähtiessäni taluttamaan Gessiä talliin vilkaisin onko Hani tulossa perässä, mutta se söi tarhassa heinää, joten pääsin taluttamaan Gessin ihan rauhassa pois tarhasta. Suljin portin ja lähdimme sitten talliin.

Talutin ruunan karsinaansa ja päästin sen hetkeksi vapaaksi karsinaan, jotta se sai käydä juomassa ja pissillä. Suljin karsinan oven poistuttuani karsinasta ja menin satulahuoneeseen katselemaan.
Löysin Gessin harjakorin ja menin takaisin karsinalle. Gessi lopetti juuri juomisen ja alkoi nuolla suolakiveä. Annoin ruunan nuolla sitä rauhassa ja sitten menin vasta karsinaan ja laitoin hevosen kiinni. Harjasin ruunan pehmeällä harjalla ja aloin puhdistaa kavioita. Kaviot eivät nousseet mitenkään helposti. Mutta sitten kun kavio nousi, yritti ruuna vetää kaviota kädestäni ja näykkäistä. Tein siitä lopun heti alkuunsa ja tomerasti puhdistin kaikki kaviot. Kävin hakemassa juoksutusvarusteet ja juoksutusraipan ja laitoin ne ruunalle. Pujotin liinan vielä korvien takaa, jotta paine olisi tasainen ja menimme kentälle.

Aluksi annoin Gessille vain liinaa ja jätin juoksutusraipan viereeni. Muutaman käyntikierroksen jälkeen otin raipan käteeni ja annoin ruunan vielä hetkisen kävellä. Sitten maiskautin ja sanoin "ravi" ja ruuna lähti kuuliaisesti ravaamaan. Hyvä, että se totteli ääniapuja. Ravuutin ruunaa vähän aikaa, sitten se sai kävellä ja taas ravata. Seuraavasta käyntipätkästä vaihdoimme suunnan ja pyysin melkolailla heti Gessiin raviin ja hetken päästä laukkaan. Vielä pari ravi- ja laukkapätkää ja sitten menimme kävellen talliin.

Nyt olin saanut tutustua Gessiin jo vähän harjailemalla ja maasta käsin. Juoksutus oli mennyt kivasti. Nyt vielä otin tietenkin juoksutusvarusteet pois ja harjasin ruunan huolellisesti. Katsoin vielä kaviot ja naksautin narun kiinni riimuun ja talutin ruunan tarhaan.

Vein riimun ja narun takaisin talliin ja lakaisin tallin käytävää. Minun piti tehdä vielä kotona muutama asia, käydä kaupassa ja semmoista. Niinpä kävelin pyörälle ja lähdin kotiin.

Vastaus:

Erittäin hyvä ja selkeä tarina:)! Kirjoitusvirheitäkään en löytänyt. Sopivan pituinenkin oli. Saat: 20ve

©2020 ::Blackhoofs:: - suntuubi.com